ISIS ville ta bort Yazidier i Norra Irak på grund av att Yazidier inte är muslimer

Den muslimska militanta gruppen ISIS kom till Shingal i norra Irak i augusti 2014.

Folk flydde då upp i bergen för att söka skydd där.

Många män dog i strider när de söka stoppa ISIS att gripa och döda Yazidier.

Jag körde lastbil för att hjälpa gamla, barn och andra som hade svårt att gå, att komma i säkerhet i bergen.

Shingal är en stad som ligger i Norra Irak. Det var klockan tre på natten som ISIS kom till Shingal. ISIS har startat ett krig mot Yazidier den tredje augusti 2014 för att vi inte var muslimer.

Yezidiernas skott tog slut klockan sju på morgonen. ISIS hade kommit in i städerna.  När ISIS kom till Shingal så hade de tagit många kvinnor till fånga och dödat många män. ISIS sålde många av de gripna kvinnorna i Syrien.  Vi Yazidier gick till bergen i början. Vi var sju dagar i bergen i Shingal. Jag hjälpte då gamla och dem som inte kan röra på sig att gå. Jag körde lastbil till bergen så att sjuka och gamla fick åka upp till bergen. När jag körde lastbil blev jag stoppad av ISIS. De tog mig till sitt läger. De frågade mig: vart ska ni? Jag svarade att vi skulle till bergen och plocka äpplen, tomater, gurkor, och något annat som vi kan äta. ISIS gav mig dunkar att hämta vatten i åt dem. När vi hade fått dunkarna så körde vi till bergen utan att ge ISIS vatten.

Det var en lätt lastbil som var min egen. Bensinen tog slut när vi var vid polisens läger. Polisen var peshmerga-soldater, och de flydde senare på natten. Vi satt två personer i förarhytten och många personer satt på flaket. När vi kom fram till bergen, efter fyra timmar, så fanns det många människor redan där.

Peshmerga-soldaterna var inte bra. De var i Shingal, vi trodde att de skulle skydda oss, men de försvann när ISIS kom. Jag har varit i kurdiskt fängelse i sju dagar. Fängelset består av en toalett.  Orsaken till att de satt mig i fängelse var att jag sa sanningen åt Peshmergasoldaterna.

Det var människor som var helt slutkörda när vi kom till bergen. Några grät och några dog – det fanns ingen mat eller vatten. I min familj har sju män försvunnit när de sökte hindra ISIS att döda eller röva bort människor för sex år sedan. Sedan vi vet ingenting om dem.

Min pappa, två farbröder och farfar från vår klan har dödats i kriget mot ISIS.

Vi var utan mat och vatten i sju dagar eller mer. Många människor dog på grund av brist på vatten och mat. De andra människorna som kvar i städerna har ISIS tagit. När ISIS kom till Shingal var jag tvungen att flytta till Syrien – det var den tredje augusti 2014. Jag gick från Irak till Syrien och därefter flyttade jag till Kurdistan. När ISIS hade kommit till Shingal sa de till oss: ”Ni Yazidier måsta byta er religion till islam”.

Vi förlorade många i familjen. Jag tyckte det var jättesjukt, jag ville inte längre leva där nere i Irak. Alla Yazidier har kommit till Syrien och de sprider sig i Turkiet, Kurdistan och Syrien. Alla Yazidier har blivit arbetslösa och hemlösa. De sover överallt, runt omkring.

När jag har kommit till Kurdistan var vi arbetslösa och hemlösa. Vi bodde på gatorna och fick sova under träd i många dagar. Folk från en kurdisk förening hämtade tält till Yazidierna.

Jag bodde i Kurdistan ett år och sen flyttade jag till Turkiet för att komma till Europa.

Jag hade inte så mycket pengar med mig när jag sedan reste från Turkiet till Österrike.

Sedan kom jag till Tyskland och därefter har jag kommit till Sverige. Jag har många farbröder här i Sverige som jag bodde hos. Jag kände mig hemma här direkt, har aldrig behövt bo på flyktingläger här. Här sökte jag asyl, och när jag fick det så har jag hämtat min familj, som nu består av mamma och sex systrar.  

Befolkning från Shingal på flykt undan ISIS den tredje augusti 2014